Voor O&O gaan de derdejaars leerlingen zich de komende tijd verdiepen in de wereld van virologie. Zij doen mee aan de landelijke Technasium Top Award. Via deze link kunt u de opdracht bekijken.

Om van te voren wat kennis te vergaren zijn de leerlingen langsgeweest voor zeer interessante lezingen bij het AMC en de GGD.
Over onze aanpak is als 'good practice' geschreven over de landelijke technasium-nieuwsbrief:

Good practice: de TTA op het Damstede Lyceum

Op het Damstede Lyceum uit Amsterdam hebben technatoren Tako Hak en Meldrid Ibrahim twee groepen experts gevonden die het project op een hoger plan kunnen tillen. We delen dit voorbeeld graag via de nieuwsbrief om te laten zien hoe je als school eigen activiteiten rondom de TTA kunt organiseren om het project verder aan te kleden. Natuurlijk geldt hierbij: niks moet, alles mag.

Tako Hak: “Toen ik mijn broer Eelko Hak, die Hoogleraar Klinische Farmaco-epidemiologie is in Groningen, vertelde over onze deelname, wilde hij ons gelijk helpen. Hij heeft een van zijn collega’s bij het AMC, prof dr. Menno de Jong, erbij gevraagd om als expert te helpen. Samen met zijn collega dr. Collin Russell, hoofd van Laboratory of Applied Evolutionary Biology in the Department of Medical Microbiology, heeft hij afgelopen donderdag een masterclass gegeven aan klas V3B, volledig in het Engels. Tijdens het project zijn zij ook gelijk de experts die de leerlingen van feedback voorzien en mogen de leerlingen vragen mailen (in het Engels). Onze docent Engels gaat de leerlingen hierbij helpen. Prof dr. Menno de Jong en  dr. Colin Russell waren ook super enthousiast en impressed.

Verder krijgen de leerlingen bij de GGD Amsterdam een gastcollege over infectieziekten en vaccinatieprogramma’s. Jacqueline Blom-Wesselink van de afdeling Algemene Infectieziekten (AIZ) gaat een presentatie geven over wat de GGD, en in het bijzonder de afdeling Algemene Infectieziekten, doet bij meldingen van infecties en uitbraken. Een rondleiding met een kijkje op het lab staat ook op het programma. De GGD gaat tussentijdse presentaties voorzien van feedback en daar kunnen leerlingen ook informatie vragen gedurende het project.”