Begin februari organiseerde het Youth Peace Initiative (YPI) een conferentie over het Israëlisch- Palestijns conflict in Amsterdam. Doel van deze conferentie was om Palestijnse en Israëlische jongeren aangevuld met jongeren uit andere (voormalig) conflict gebieden als Cyprus, Bosnië- Herzegovina, Noord- Ierland en Colombia in contact met elkaar te brengen.

Onderdeel van deze conferentie was een discussie- ochtend met Amsterdamse scholieren. Ook het Damstede Lyceum stuurde een afvaardiging van leerlingen uit de 5e en 6e klas om mee te praten over een project dat kan helpen om de beide partijen dichter bij elkaar te brengen.
Samen met Israëlische, Palestijnse en andere internationale deelnemers werd gesproken over mogelijke projecten.

Het was bijzonder om nu eens te horen van jongeren die leven in conflictgebieden hoe dit hun dagelijks leven beïnvloed. Hoe het is om als Palestijn te moeten leven in de bezette gebieden of hoe het is om als Israëli te moeten leven in een verdeelde stad als Jeruzalem en hoe dat je houding bepaalt ten opzichte van de andere partij. Voor sommige Israëlische en Palestijnse deelnemers was het de eerste keer dat ze kennis maakten met de andere partij. Zo gescheiden leven ze van elkaar. Leerlingen waren zichtbaar onder de indruk van deze verhalen.

In verschillende groepen werd gesproken over mogelijke projecten. Zo waren er plannen om een App te ontwikkelen waarin Israëlische en Palestijnse jongeren ideeën kunnen uitwisselen, of om in het onderwijs aandacht te hebben voor het verhaal van beide kanten of over de mogelijkheid om neutrale schoolboeken te schrijven. Grote vellen werden vol geschreven met suggesties terwijl men op een respectvolle manier van gedachten wisselde. De verschillende ideeën werden vervolgens aan de andere groepen gepresenteerd.

De bedoeling was dat de deelnemers aan de conferentie de beste ideeën zouden verwerken in een ‘blueprint for peace’. Dit plan zal aan het einde van de conferentie worden aangeboden aan de burgemeester van Den Haag en aan de minister van Buitenlandse Zaken in de hoop dat ook de stem van jongeren gehoord zal worden bij de onderhandelingen over vrede in het Midden- Oosten.

De leerlingen vonden het een zeer inspirerende ochtend. Vooral de persoonlijke verhalen van de Israëlische en Palestijnse jongeren maakten veel indruk maar maakte ook duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is naar verzoening en vrede.

Meer weten over het Youth Peace Initiative, kijk op de website https://youthpeaceinitiative.net/
of op facebook https://www.facebook.com/events/1391457244316418/