

‘Ís verzet je je leven waard?‘, was de leidende vraag bij de excursie Verzetsmuseum, waar de leerlingen van leerjaar 3 aan deelgenomen hebben. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dat een keuze waar veel mensen mee geconfronteerd werden. Tijdens de rondleiding werd de leerlingen de vraag gesteld wat zij zouden doen bij het dilemma waar de joodse ouders in de Hollandse Schouwburg voorstonden. Daar werden toen Amsterdamse joden verzameld voor ze naar de kampen in Oost-Europa gestuurd werden. Zouden ze hun baby in blind vertrouwen afstaan aan onbekende mensen die het kind een onderduikplek konden bieden? Of zouden ze het bij zich houden, een onbekende en donkere toekomst in het oosten van Europa tegemoet?

In Artis, waar de aanslag op het Bevolkingsregister heeft plaatsgevonden
Achteraf weten we dat de laatste keuze een zekere dood voor zichzelf en de kinderen inhield, maar die kennis hadden deze mensen toen niet…
De VWO 3 leerlingen kregen deze verhalen te horen tijdens een stadswandeling, die ze onder andere langs het oude Bevolkingsregister in Artis, de Hollandse Schouwburg, de voormalige Joodse bank, het Holocaustmonument en het beeld van de Dokwerker voerde. De Havo 3 leerlingen kregen deze vragen voorgelegd bij de vernieuwde expositie in het Verzetsmuseum zelf.
Beide excursies slaagden er goed in deze belangrijke leerstof uit de lessen invoelbaar te maken entot leven te brengen. Laten we hopen dat wij, nu en in de toekomst, nooit voor de dilemma’s hoeven komen te staan waar de mensen 80 jaar geleden mee te maken kregen.

bij het Nationaal Holocaustmonument aan de Weesperstraat

Havo 3 in het vernieuwde Verzetsmuseum