Een kleine 30 jaar geleden kreeg het Damstede Lyceum de beschikking over een eigen vleugel. Die moest natuurlijk op gepaste wijze ingewijd worden. De muziekliefhebbers Kees Boerhout, docent aardrijkskunde en Guido Nielsen, docent biologie met conservatorium, staken de koppen bij elkaar en wilden een Klassieke Avond organiseren.

Omdat leerlingen het best wel eng vonden op op school te spelen, was de eerste avond besloten. Toeschouwers moesten persoonlijk door leerlingen uitgenodigd zijn. Het was mijn eerste jaar op het Damstede Lyceum en Kees vroeg of ik de avond aan elkaar wilde praten. Ik had in die tijd twee avondjurken die ik beide mee naar school nam en in de pauze vroeg ik mijn collega's welke ik aan moest trekken. Één van hen zei: " Doe net als bij het songfestival: één vóór de pauze en één na de pauze." Dat is zo gebleven en de outfits zijn door de jaren heen een eigen rol gaan spelen.  Die avond werd een groot succes. Alle leerlingen wilden het jaar daarop weer meedoen en iedereen die zelf wilde, mocht toeschouwer zijn.

Toen Kees en Guido, die iedereen moeiteloos op de piano kon begeleiden, de school verlieten na 20 jaar Klassieke Avond, werd het lastiger om die doorgang te laten vinden. Maar toen bleek gelukkig dat oud-leerlingen zoveel goede herinneringen aan die avond hadden, dat ze die wilde redden. Zij hebben er voor gezorgd dat er in de magere jaren voldoende aanmeldingen kwamen en hebben ook geholpen bij het begeleiden van leerlingen.

Inmiddels kregen we via de muziekdocent Peter Staats weer tips over onderbouwleerlingen die goed kunnen spelen en bleek er in de persoon van Teun Waverijn weer een begeleidende pianist op school te zijn. Daarom kunnen we nu dan voor 7 maar 2018 de 29e Klassieke Avond aankondigen en hopen dat weer veel mensen naar de akoestische muziek wil komen luisteren. Niet altijd klassiek meer, maar wel zonder versterking en vaak staat er ook een dans op het programma.

Marlene van Soest