Het Technasium is een onderwijsformule voor havo en vwo. Sinds 2015 heeft ook Noord Holland een Technasium netwerk bestaande uit 7 scholen waarvan het Damstede Lyceum er één is.
- Kijk jij altijd verder dan je neus lang is en wil je de wereld om ons heen begrijpen?
- Kun je samenwerken in teams maar ook heel zelfstandig aan de slag zijn?
- Wil je kennismaken met de wereld van bètatechniek en je oriënteren op je toekomst door bedrijven, ziekenhuizen en universiteiten te bezoeken? Dan is het technasium iets voor jou!
Het Damstede Lyceum plaatst zich met zijn technasium midden in de maatschappij doordat leerlingen daadwerkelijk kunnen bijdragen aan de oplossing van problemen en vraagstukken in die maatschappij. Een win-win-situatie: leerlingen leren ervan en bedrijven profiteren van de inbreng van leerlingen. Het Technasium staat voor onderwijs dat denken koppelt aan doen, theorie combineert met praktijk, leert kennis construeren naast kennis consumeren. Dat gebeurt tijdens het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O).
Onderzoek & Ontwerpen
Leerlingen ontwikkelen in dit vak kennis en vaardigheden die ze later hard nodig hebben in het bèta technisch vervolgonderwijs en in hun beroep.
Via het vak O&O worden niet alleen vaardigheden ontwikkeld die in de vervolgloopbaan nodig zijn, maar wordt ook een uitdagende, motiverende manier van onderwijs aangeboden die aansluit bij de behoeften van jongeren. In groepjes van drie of vier klasgenoten werken zij per schooljaar aan een aantal bèta technische projectopdrachten.
Aan de hand van vraagstukken die in de samenleving spelen ontwikkelen zij hun theoretische kennis en hun praktische vaardigheden. Deze vraagstukken zijn afkomstig van bedrijven, hoger onderwijs, overheden en andere instellingen uit de regio. De leerlingen gebruiken bij O&O kennis en vaardigheden uit traditionele vakken als natuur- en scheikunde, biologie wiskunde, geografie om de opdrachten uit te voeren. Het draait bij dit vak om analyseren, planmatig werken, creatief denken, en de resultaten van dit proces presenteren aan de opdrachtgever.
Alle brugklassers krijgen gedurende een deel van het schooljaar O&O als module. Zo weet je tegen het einde van de brugklas of Technasium bij jou past en kun je er dan bewust voor kiezen. In leerjaar 2 en 3 ben je vijf lessen per week actief bezig bij het vak O&O. Na leerjaar 3 kun je besluiten om O&O als eindexamenvak te kiezen. In dat geval moet je wel voor een zogenaamd N-profiel gaan.
Het vak O&O wordt gegeven door docenten die speciaal zijn getraind. Het onderwijs en de uitvoering van de projectopdrachten vinden plaats in een speciale lesruimte, de technasiumwerkplaats.
projecten
leerjaar 2: Artcadia
Stel je voor, je leeft in het jaar 2080. De stad, zoals je die in het begin van de 21e eeuw kende, bestaat niet meer. Hoe leven we met elkaar? Hoe ziet ons vervoer eruit? Hoe gaan we om met de ruimte, water en ons milieu? Er zijn nieuwe uitdagingen in de toekomststad Artcadia, en jullie bedenken de oplossingen! Leerlingen uit leerjaar 2 zijn bij O&O bezig creatieve en innovatieve oplossingen voor te bedenken en dingen hierbij mee in een landelijke wedstrijd.
leerjaar 3: Amsterdam Light Festival
Leerlingen uit klas 3 hebben lichtkunstwerken gemaakt voor het Amsterdam Light Festival. Hun lichtkunstwerken zijn tot eind januari 2022 in de STOPERA te bewonderen. Benieuwd? neem een voorproefje hier.