Als je bij ons kiest voor gymnasium, dan begint het pas echt in de tweede klas.  In de brugklas krijg je het vak klassieke cultuur. Hier leer je over het leven van de Romeinen en de Grieken en maak je kennis met het Latijn en het Grieks. Alle leerlingen die in een vwo-klas of vwo-kansklas zitten krijgen dit vak één uur per week gedurende bijna het hele schooljaar. Het voordeel hiervan is dat je aan het einde van de brugklas goed weet wat het volgen van deze opleiding inhoudt en je dus bewust hiervoor kunt kiezen!

 

Je leert de taal en de cultuur van nu beter begrijpen

Het lijkt allemaal lang geleden, de tijd van de Grieken en de Romeinen. Maar als je er goed over nadenkt is dat niet zo. Want de taal en de cultuur van de klassieke oudheid speelt ook nu nog een grote rol. Allerlei woorden in het Nederlands (en in Engels, Frans en Duits) komen uit het Latijn of het Grieks. Die woorden ga je beter snappen. Je gaat verbanden zien tussen de talen. Dat geldt ook voor de cultuur en de maatschappij waarin we nu leven. De toneelstukken uit de klassieke oudheid worden nog steeds opgevoerd, omdat ze over onderwerpen gaan die ons nog steeds boeien.


Je krijgt taal- en tekstinzicht op hoog niveau

Als je Grieks en Latijn leert op Damstede bouw je aan een grote woordkennis. En je leert de structuren van de Europese talen beter te doorzien. Je krijgt een sterk inzicht in de grammatica. Je leert om met aandacht te kijken naar de opbouw van een tekst en van een zin en naar de precieze betekenis en samenhang van woorden.

 
Je traint je brein

Natuurlijk is het leuk om over veel onderwerpen van alles te weten. Het onderwijs van nu is daar steeds meer op gericht: je maakt kennis met heel veel onderwerpen, maar soms op een oppervlakkige manier. Het gymnasium op het Damstede gaat daar expres een beetje tegenin. Als je kiest voor de klassieke talen, kies je namelijk ook voor training van je geheugen. Je traint je vaardigheid om woordjes en rijtjes te leren. Je leert om van alles te onthouden wat op het eerste gezicht niet meteen nuttig lijkt. Daarmee train je ook een deel van je brein dat niet goed ontwikkeld wordt als je alleen maar van alles opzoekt. Heel belangrijk als je later in je studie ook grote hoeveelheden feiten in je hoofd moet zien te krijgen!


Je leert logisch nadenken

Denk niet dat het gymnasium er alleen maar is voor leerlingen met een talenknobbel. In de praktijk blijkt dat ook de leerlingen die sterk zijn in wiskunde en natuurkunde veel plezier hebben in Grieks en Latijn. De klassieke talen zijn heel geschikt voor beide typen leerlingen. Omdat je niet alleen talen en culturen leert, maar ook veel bezig bent met de structuur van de talen. Je leert een logica te ontdekken in een tekst, je leert puzzelen met de taal, met logische verbanden die je zelf niet zo gauw zou verzinnen. Dat is spannend. Op het gymnasium van Damstede train je dus ook je analytische en je logische vaardigheden.

 
 
 

Schoolgids

Bekijk onze schoolgids hier en blader er digitaal doorheen. Heeft u vragen? Neem gerust contact op.

 

Jaaragenda

 

Inlog

Ga naar boven